جراحی کیسه صفرا یا در اصطلاح پزشکی آن cholecystectomyعبارت است از برداشتن کیسه صفرا به صورت باز یا لاپاراسکوپیک با بیهوشی ویا بی حسی موضعی.در این عمل کیسه صفرا به همراه متعلقات آن که معمولا سنگ و رسوبات صفراوی میباشند به طور کامل از بدن خارج میشوند.
امروزه اغلب جراحی های برداشتن صفرا به روش لاپاراسکوپی انجام شده،اما روش سنتی یعنی جراحی باز نیز همچنان محبوبیت خود را در میان جراحان کهنه کار دارد. البته گاهی به دلیل دشواری جراحی برداشتن کیسه صفرا،برش های بزرگ تر شکمی در شکم داده میشود که طبیعتا مدت زمان نقاهت آن نیز بیشتر میباشد(حداقل 3تا5روز اقامت در بیمارستان) اما به طور معمول افراد طی یک تا دوهفته به فعالیت های طبیعی خود باز میگردند. معمولا بیمارانی که تحت جراحی کیسه صفرا در کرج در بیمارستان کسری قرار گرفته اند،پیش از ترخیص تمامی نکات آموزشی به آنها توضیح داده میشود.
مراقبت های عمومی پس ازجراحی کیسه صفرا
بلافاصله پس از اتمام جراحی برداشتن کیسه صفرا چندساعتی را در واحد مراقبت های پس از بیهوشی میبایست بگذرانید.در این زمان میزان اکسیژن خون شما،فشارخون،تعداد ضربان قلب وچگونگی تپش قلب به دقت اندازه گیری میشود. در این زمان قسمت زیادی از اثرات داروی بیهوشی از بین رفته و فعالیت مغزی شما رفته رفته به حالت طبیعی و نرمال پیش از عمل باز میگردد.
اغلب بیماران یک روز پس از جراحی کیسه صفرا از بیمارستان مرخص شده وباقی مراقبت های درمانی را در منزل میبایست ادامه دهند.
حتما برای جلوگیری از لخته شدن خون در عروق،میبایست بیماران راه رفته وفعالیت روزانه خود را انجام دهند.پیاده روی سبک،بهترین راه برای جلوگیری از ترومبوز عروقی میباشد. در صورتی که هنوز آماده پیاده روی نیستید،ورزش زانوها را انجام دهید.
از برداشتن اجسام سنگین(معمولا بیشتر از 4کیلو) ویا ورزش های سنگین واستقامتی حداقل 4تا6هفته پس از عمل خود داری نمایید. در صورتی که در محل کار،فعالیت سبک دارید،تقریبا از حدود یک هفته پس از جراحی میتوانید به محل کار خود باز گردید.
معمولا طی چند روز اول پس از جراحی کیسه صفرا درد خفیف تا متوسطی را ممکن است تجربه کنید.این درد رفته رفته کم میشود.برای تسکین درد جراحی از مسکن های معمولی به صورت خوراکی یا تزریقی وشیاف میتوان استفاده نمود.یک نکته مهم در مدیریت درد آن است که حتما پیش از شدت یافتن درد از مسکن استفاده کنید،در واقع به محض احساس درد مسکن مصرف کنید.اینکار به طور موثر تری به کاهش درد شما کمک میکند
البته در مواقع جراحی لاپاراسکوپی ممکن است علاوه بر محل زخم،شانه ها و بازوهای شما نیز درد داشته باشند که به خاطر تزریق هوا در شکم شما میباشد. این درد طی یکی دو روز اول پس از جراحی و با حرکت کردن بهتر میشود
به دلیل مصرف داروهای مسکن،اثرات بیهوشی وکم هم تضعیف بدن ممکن است طی روزهای اول پس از جراحی احساس ضعف و بی حالی کنید.این احساس طبیعی بوده وطی چند روز نخست پس از عمل از بین میرود.درمان این عارضه مصرف غذاهای سرشار از پروتئین (غیرچرب)،مصرف مواد مغذی و خواب کافی میباشد
از مصرف منظم داروهای مسکن و آنتی بیوتیک با مقادیر زیادی آب غافل نشوید.این کار به بهبودی زودتر شما پس از جراحی کیسه صفرا کمک میکند.
تب خفیف وگذرا طی 48ساعت اول پس از جراحی ممکن است رخ دهد که طبیعی بوده و خود به خود رفع میشود.
نفس عمیق پس از جراحی کیسه صفرا را فراموش نکنید.به دلیل محل جراحی کیسه صفرا و درد آن،ممکن است بیمار طی یکی دو روز اول پس از جراحی فقط تنفس های سطحی داشته باشد و به دلیل احتمال ایجاد درد،از تنفس های عمیق پرهیز نماید. طی 5روز اول حداقل 3تا5 نفس عمیق در هرساعت بکشید
مراقبت از محل جراحی کیسه صفرا
محل زخم جراحی را تمیز و خشک نگه دارید.درباره نحوه تعویض پانسمان محل جراحی طبق دستور پزشک خودتان عمل نمایید.در صورتی که بخیه های شما جذبی باشند.نخ های قسمت بیرونی آنها طی یک الی دو هفته فرآیند جذب وافتادنشان انجام میشود اما در مواقعی که بخیه ها کشیدنی باشند معمولا بین7تا10روز بعد از عمل باید با اجازه پزشک خود آنها را کشید.البته زمان کشیدن بخیه های پس از جراحی کیسه صفرا و همچنین نحوه ودفعات تعویض پانسمان کاملا به نظر جراح شما بستگی دارد. اما عموما پانسمان محل زخم پس از 5روز برداشته میشود
حمام رفتن پس از جراحی کیسه صفرا نیز معمولا حدود سه روز پس از جراحی امکان پذیر است اما زمان استحمام را حتما از پزشک معالج خود بپرسید.
مراقبت های غذایی پس از جراحی کیسه صفرا
مهمترین مسئله پس از جراحی کیسه صفرا،اجتناب از مصرف غذاهای چرب و توصیه به مصرف غذها در وعده های کوچک تر میباشد.حجم وعده های غذایی را کاهش داده ودفعات مصرف را بیشتر کنید. مصرف غذاهای چرب را به حداقل برسانید.در چند ماه اول پس از جراحی کیسه صفرا در صورتی که چربی غذا کمی بیشتر از حد ظرفیت دستگاه گوارش باشد با علائم سو هاضمه،نفخ و اسهال روبه میشوید.این حساسیت بدن طی ماه ها ابتدایی پس از جراحی کیسه صفرا بیشتر میباشد.
نکته دیگر که بیماران پس از جراحی کیسه صفرا میبایست رعایت کنند،پرهیز از یبوست میباشد.یبوست و دفع دشوار مدفوع میتواند موجب تاخیر در بهبودی محل زخم و جراحی شود.برای پرهیز یبوست مصرف غذاهای نرم در کنار مصرف فراوان منابع فیبر و سبزیجات توصیه میشود.البته انجام پیاده روی سبک نیز،به تخلیه بهتر روده ها کمک میکند.نوشیدن 8تا10لیوان آب نیز نباید فراموش شود.
علائم خطر پس از جراحی کیسه صفرا چیست؟
بازگشت درد پیش از عمل و عدم تسکین آن با مسکن های معمولی
افزایش دمای بدن(تب)طولانی
اسهال طول کشیده بیشتر از 3روز ویا عدم فعالیت روده ها به مدت سه روز پس از جراحی
حالت تهوع وضعف بیشتر از سه روز
عدم کم شدن ترشحات از زخم وافزایش مداوم آن وتغییر رنگ ترشحات
زرد شدن پوست و چشم ها
ادرار سیاه رنگ
جراحی کیسه صفرا در کرج
سلام از اطلاعات بسیار مفید شما ممنونم من ۶روزه که کسیه صفرارو دراورم وفقط غذاخوردنم مشکل داره اصلا میل به هیچ نوع غذا ندارم بامطلب بسیار مفید شما متوجه شدم ایرادی نداره وچه بهتر که کمتر غذا بخورم .یه دنیا ازتون ممنونم مهین مجلسی .بروجرد
سلام مریض ما الان چن ساعته عمل کرده کیسه صفرا ولی هنوز بی حاله همش خوابه و هر از کاهی بالا میاره
خطر ناک نیس؟ البته هنوز توی بیمارستانه
سایت خوب با مقالاتی بسیار بی نظیری دارین